Jaarcongres de Viersprong: Kids@risk

Jaarcongres De Viersprong – Kids@risk
Congres Preventie en Vroege interventie
19 maart 2021 – Philharmonie Haarlem

Saar van 13 jaar voelt zich niet fijn in de meidengroep in de klas. Ze was blij dat ze van de basisschool af was, want daar werd ze flink gepest. Nu merkt ze opnieuw dat ze niet goed in de groep ligt. Ze is vaak moe en heeft buikpijn en begrijpt eigenlijk ook niet waarom ze de ene dag zo boos kan doen, en de andere dag weer zo blij is. Haar ouders zijn druk met hun baan en nieuwe relaties. Voor haar gevoel kan ze bij hen ook niet goed terecht want ze merkt dat ze veel ruzie maken over haar.
‘Zie je wel dat ze mij ook al niet begrijpen?
‘Ze zien me alleen staan als ik mezelf pijn doe of als de docent van school weer eens belt omdat mijn cijfers naar beneden gaan’.

Hoe lang gaat het eigenlijk al niet goed met haar? School en ouders hebben al verschillende behandelinterventies geprobeerd: een kindercoach, de echtscheidingsgroep, individuele begeleiding om zichzelf te uiten. Alles lijkt kort te helpen maar telkens valt ze terug in oude patronen.Maak jij je ook zorgen om kinderen zoals Saar? Is het in jouw functie ook merkbaar dat kinderen veel vaker met psychische problemen kampen?
Hoe kunnen we Saar eerder in beeld hebben? Wat weten we uit de literatuur hierover? Wat is de rol van ouders, scholen, buurten en wijkteams, de hulpverlening en de maatschappij?De Viersprong organiseert haar Jaarlijks Congres rond het thema van Preventie en Vroege interventies in de ggz. De jeugd van vandaag is de hoop voor morgen. Maar gaat het wel goed met onze jeugd? Hoe moet het verder wanneer deze generatie volwassen wordt? Zijn ze kids@risk?

Meer dan ooit vormen preventie en vroege interventie de sleutel van een gezonde ggz. Vroeger is beter. Maar hoe?
Wat weten we over vroege risicofactoren voor psychische problemen?
Hoe zorgen we ervoor dat een kind dat stopt met eten geen eetstoornis ontwikkelt?
Werk je met, of ben je betrokken bij de jeugd van tegenwoordig? Tijdens dit congres bespreken we wat jij als professional hierin kunt betekenen.

Key-note speakers
Voor dit congres hebben wij vooraanstaande sprekers op het programma staan, ook internationaal!
Onze keynote speakers zijn inmiddels bekend. Voor de lunch gaan we in op gehechtheid (Diane Benoit) en kijken we hoe we de zorg laagdrempelig kunnen maken (Therese van Amelsvoort). Na de lunch zijn er drie workshoprondes: state of the art, klinische toepassingen en supervisie.

Liever online?
Bijeenkomsten mogen op dit moment weer plaatsvinden, maar niemand weet hoe de richtlijnen eruit zien in maart 2021. Wij houden uiteraard alle ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en stemmen het congres en programma hier op af.
Wij denken nu wel al na over de richtlijnen die we in acht moeten nemen, zoals het houden van voldoende afstand. Onder andere door een plattegrond te hanteren met 1,5 meter afstand en het eventueel hanteren van een gezondheidscheck voor alle deelnemers.

Wat nieuw is, is dat wij ons programma ook online aan gaan bieden. Jij kiest dus zelf; bezoek het congres op locatie of neem deel aan het programma vanachter je computer.
Deze opties, en samenwerking met het juiste platform, worden op dit moment door ons uitgewerkt en meer informatie volgt in de aankomende weken.

Interesse?
De komende maanden gaan wij enthousiast aan de slag om het programma verder uit te werken en aan te vullen. Wil je op de hoogte gehouden worden van het programma, wijze van aanmelden of het bijwonen van het online congres?
Stuur dan een bericht met je contactgegevens naar info@deviersprongacademy.nl